Dieta przy rotawirusie

18 stycznia 2024 Autor admin

Infekcja powiązana z rotawirusem najczęściej objawia się biegunką, więc podstawową kwestią będzie fakt, że dieta powinna być lekkostrawna. Ponadto dieta taka powinna zawierać mało błonnika. Kasze, ryż czy makarony pełnoziarniste warto zastąpić tymi lekkostrawnymi, a więc najlepiej wybierać kaszę jaglaną, mannę, kukurydzianą czy perłową, a także ryż basmati i makaron pszenny. Dozwolone w diecie przy zakażeniu rotawirusem są też ziemniaki czy bataty, ale oczywiście ugotowane albo upieczone i przygotowane najlepiej w formie puree.
Zaleca się również tymczasowo zrezygnować z surowych owoców i warzyw. Oczywiście nie możemy całkowicie odsunąć ich z diety, ale w przypadku tej infekcji lepiej wybierać owoce czy warzywa podgotowane, przetarte czy zmiksowane.
Bardzo istotne jest również, by w przebiegu choroby zrezygnować z dań smażonych, produktów wędzonych, a także zawiesistych i tłustych sosów, polew czy innych tego typu dodatków. Warto wybierać natomiast chude mięsa i ryby oraz produkty mleczne, w tym szczególnie te fermentowane, jak jogurt czy kefir. Ale uwaga, w przebiegu zakażenia rotawirusem może dochodzić do tymczasowej nietolerancji laktozy stąd produkty mleczne powinny być zmienione na te bez laktozy.
Dietę tą należy stosować nie tylko w okresie samej choroby, ale także kilka dni po ustąpieniu objawów.