
Dieta bezmleczna u dzieci
7 czerwca 2023Dieta dziecka z alergią na białka mleka krowiego jest związana z eliminacją produktów będących bogatymi źródłami przede wszystkim białka, wapnia i witaminy D. Dieta bezmleczna powinna być różnorodna i zawierać zamienniki pokarmowe, które zastępują mleko i produkty mleczne w dostarczaniu kluczowych składników pokarmowych. Źródłami białka może być wiele produktów pochodzenia zarówno zwierzęcego (np. mięso), jak i roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych). Witaminy D w głównej mierze dostarcza dziecku w okresie letnim synteza skórna, a w pozostałych miesiącach profilaktyczna suplementacja. Kluczowym składnikiem, którego zapotrzebowanie należy realizować z umiejętnym zastosowaniem zamienników pokarmowych, jest wapń.
Zapotrzebowanie na wapń dziecka w wieku 1-3 lat wynosi 700 mg/dobę, w wieku 4-9 lat – 1000 mg/dobę, a u starszych dzieci i młodzieży (10-18 lat) – 1300 mg/dobę. By pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten składnik, dziecko bez alergii na białka mleka krowiego w wieku 4-18 lat powinno spożywać ok. 3-4 szklanek mleka dziennie (które można zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką). U dzieci stosujących dietę bezmleczną zachodzi konieczność wprowadzenia właściwych zamienników mleka i produktów mlecznych w odpowiedniej ilości.
Warto zwrócić uwagę na produkty wzbogacane w wapń, które cechują się jego stosunkowo wysoką zawartością. Są to np. napoje roślinne (1 szklanka to około 240 mg wapnia) i płatki zbożowe ( mogą zawierać ok. 140 mg wapnia/100 g).
Zamiennikami mleka i produktów mlecznych jako źródła białka mogą być produkty pochodzenia zwierzęcego, np. drób, ryby, jajka, mięso czerwone, oraz pochodzenia roślinnego, np. nasiona roślin strączkowych (u dzieci z alergią na białka mleka krowiego może współwystępować alergia na soję, dlatego grupę produktów zawierającą białka soi należy stosować z ostrożnością), orzechy (wyjątek stanowią dzieci z współistniejącą alergią na orzechy) i nasiona, produkty zbożowe i bezmleczne kaszki dla niemowląt.
Białko roślinne jest niepełnowartościowe, tzn. nie zawiera wszystkich aminokwasów („cegiełek” budujących białka), dlatego ważne jest, by zachowywać różnorodność w spożywaniu roślinnych źródeł białka. Jednym ze sposobów jest uwzględnianie w diecie zarówno produktów zbożowych, jak i nasion roślin strączkowych – nie muszą być one zawarte w jednym posiłku.