Żywność wysokoprzetworzona, a jej wpływ na zaburzenia pamięci. Badanie

6 maja 2024 Autor admin

W majowym wydaniu magazynu „Brain, Behavior, and Immunity” pojawił się artykuł naukowców z University of Southern California (USA) na temat żywności wysokoprzetworzonej, oraz jej wpływu na zaburzenia pamięci w młodym wieku.

Naukowcy z University of Southern California (USA) przestrzegają przed spożywaniem słabej jakości, obfitującego w cukier i tłuszcz jedzenia, w okresie nastoletnim.

Podawali oni taką karmę szczurom w wieku odpowiadającym wiekowi kilkunastu lat u człowieka. Jak pokazały wyniki tego badania, taka dieta w młodym wieku może powodować długotrwałe zaburzenia pracy pamięci.

Szczury na niezdrowej diecie miały np. problemy z uczeniem się nowych rzeczy. Co ważne, nawet jeżeli na powrót zaczniemy podawać zdrową karmę, te efekty niestety się nie cofają, co również zaobserwowano.