Związki kwasu ftalowego, a ryzyko cukrzycy typu 2. Badanie

27 lutego 2023 Autor admin

8 lutego na łamach czasopisma „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” pojawił się artykuł naukowców z Uniwersytetu Michigan pod przewodnictwem dr Sung Kyun Park, w którym autorzy publikują wyniki swoich badań na temat związków kwasu ftalowego powszechnie używanych do produkcji kosmetyków, a zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2.

W badaniu wzięło udział 1300 kobiet w średnim wieku, które monitorowano przez okres 6 lat okresowo pobierając próbki moczu do badania.

Na podstawie wcześniejszych badań, już w przeszłości sugerowano związek ftalanów z występowaniem guzów macicy, nowotworów i spowolnieniem wzrostu noworodków.

Teraz okazało się, że substancje te mogą przenikać przez skórę i powodować uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz zaburzać gospodarkę hormonalną.

Analiza uwzględniająca czynniki takie jak demografia, styl życia i czynniki związane ze zdrowiem wykazała, że kobiety z dużą ekspozycją na ftalany były nawet 63% bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Naukowcy sugerują, że toksyczne związki chemiczne mogą powodować chorobą poprzez zaburzenie działania insuliny i glukagonu – hormonów, które regulują poziom glukozy we krwi.

Jak podkreślili naukowcy, konieczne są zmiany metody produkcji kosmetyków, gdyż na dzień dzisiejszy ludzie są codziennie narażeni na działanie ftalanów, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych.