Zdrowe posiłki, a niezdrowe przekąski. Badanie

19 września 2023 Autor admin

15 września na łamach czasopisma „European Journal of Nutrition” pojawił się artykuł naukowców ze School of Life Course & Population Sciences. Naukowcy stwierdzili, że nawet co czwarta osoba w Wielkiej Brytanii biorąca udział w badaniu niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.

Badanie przeprowadzono na próbie 854 osób (ZOE PREDICT), u których szczegółowo przeanalizowano nawyki żywieniowe.

Jak opisano, po przekąski sięgało aż 95% badanych, spożywając średnio 2,28 przekąski dziennie. 47% wystarczały dwie przekąski dziennie, ale 29% miało chęć na więcej niż dwie.

Wbrew powszechnemu przekonaniu analiza wykazała, że podjadanie nie musi być niezdrowe, choć pod warunkiem, że przekąski są zdrowe. Osoby, które często jadły wysokiej jakości przekąski, takie jak orzechy i świeże owoce, częściej utrzymywały prawidłową wagę w porównaniu z tymi, które tego nie robiły. Przekąski dobrej jakości mogą również mieć związek z lepszym zdrowiem metabolicznym i zmniejszeniem uczucia głodu.