
Tauryna
9 lipca 2023Tauryna (kwas 2–aminoetylosulfonowy) to aminokwas, który naturalnie występuje w tkankach, głównie w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu i siatkówce oka. Z powodu budowy chemicznej nie tworzy wiązań peptydowych i nie wchodzi w skład białek, ale pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Chociaż tauryna może być syntetyzowana przez żywe komórki, jej produkcja nie jest zwykle wystarczająca w stosunku do zapotrzebowania. Organizm może jednak wykorzystywać taurynę z pokarmów lub podawaną w postaci suplementów.
Dlaczego to takie ważne mogliśmy przeczytać między innymi w ostatnio opublikowanym badaniu.
Gdzie w takim razie możemy znaleźć taurynę?
Taurynę zawierają przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego, głównie mięso (zwłaszcza indyka), wątróbka, ryby, skorupiaki czy produkty mleczne.
Dużo tauryny zawierają niektóre napoje energetyczne, jednak nie są one dobrym źródłem tego aminokwasu. Zawierają one także bardzo dużo cukru i inne składniki, których nadmiar może być szkodliwy, także zdecydowanie odradzam !