
Spożywanie wysoko przetworzonej żywności, a zdrowie psychiczne. Badanie
29 sierpnia 202227 lipca na łamach czasopisma „Public Health Nutrition” pojawił się artykuł amerykańskich naukowców z Florida Atlantic University’s Schmidt College of Medicin, w którym opisano związek między spożywaniem zbyt dużej ilości wysoce przetworzonej żywności, a przyczyną wielu przypadków lęku i depresji.
W badaniu wzięło udział 10 359 osób dorosłych w wieku 18 lat i starszych, wśród których zespół zmierzył przypadki łagodnej depresji, liczbę dni z zaburzeniami psychicznymi oraz liczbę dni niepokoju.
Podczas swoich badań naukowcy korzystali z oceny żywności NOVA. System ten został niedawno przyjęty przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. NOVA bada charakter, zakres i cel przetwarzania żywności przed klasyfikacją żywności i napojów na cztery grupy: żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, przetworzone składniki do gotowania, żywność przetworzona i żywność wysoko przetworzona.
Na podstawie badanie naukowcy z Florida Atlantic University’s Schmidt College of Medicin doszli do wniosku, że nawyki żywieniowe mają wpływ na zdrowie psychiczne. Dieta bogata w cukry, tłuszcze nasycone i sól ma dołujący wpływ na nastrój.