
Spożywanie ultra-przetworzonej żywności, a ryzyko przedwczesnego zgonu. Badanie
30 listopada 20227 listopada na łamach czasopisma „American Journal of Preventive Medicine” pojawił się artykuł naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo, w którym opisano związek między spożywaniem silnie przetworzonej żywności, a ryzykiem przedwczesnego zgonu.
Badacze przeprowadzili analizę danych na temat reprezentatywnej grupy Brazylijczyków i Brazylijek w różnym wieku. Wysoce przetworzone produkty obejmowały od 13% do 21%. spożywanej żywności. W uwzględnionym w badaniu 2019 roku prawie 550 tysięcy osób w wieku od 30 do 69 lat zmarło przedwcześnie. Ponad 260 tysięcy zgonów wynikało z niezakaźnych chorób, którym można było zapobiec. Według naukowców ok. 57 tysięcy zgonów rocznie można przypisać spożyciu ultra-przetworzonej żywności.
Co ważne, w Brazylii konsumuje się znacznie mniej takiego jedzenia, niż w państwach silnie rozwiniętych. W Europie Zachodniej, USA, Kanadzie czy Australii takie produkty dostarczają nawet połowę kalorii, więc mogą mieć jeszcze większe znaczenie dla wczesnej śmiertelności.
Autorzy badania obliczyli również, że w Brazylii ograniczenie konsumpcji wspomnianej żywności o 10-50% mogłoby zapobiec od 6 do prawie 30 tysiącom przedwczesnych zgonów rocznie.
Zastanówmy się jak to wygląda u nas?!