
Spożywanie fruktozy, a choroba Alzheimera. Badanie
20 lutego 202311 stycznia na łamach czasopisma „The American Journal of Clinical Nutrition” pojawił się artykuł naukowców z University of Colorado School of Medicine, w którym autorzy piszą, że choroba Alzheimera może być konsekwencją nadmiernej aktywacji mózgowego metabolizmu fruktozy, która zakłóca pracę tego organu i funkcje neuronów.
Autorzy stawiają wręcz hipotezę, że choroba Alzheimera (AD) jest spowodowana dietą, a schorzenie to jest konsekwencją adaptacji ewolucyjnej. Jak możemy przeczytać w tekście, w przeszłości fruktoza zapewniała naszym przodkom przetrwanie w warunkach głodu, dziś jednak jej rola jest z goła inna.
Pierwotnie metabolizm tego cukru miał zwiększać szanse ludzi na przeżycie poprzez stymulowanie zachowań związanych z żerowaniem. Niestety dziś, w związku z zupełnie odmiennymi warunkami funkcjonowania, przewlekłe narażenie na fruktozę prowadzi do rozwoju mitochondrialnego stresu oksydacyjnego, powstania miejscowego stanu zapalnego oraz postępującej redukcji poziomu energii w mózgu. W efekcie dochodzi do postępującej utraty mitochondriów, a ostatecznie do dysfunkcji neuronów i ich śmierci.
Jak dodają autorzy, tzw. „przełącznik przetrwania” w postaci adaptacji fruktozy pomagał naszym przodkom przetrwać okresy niedostatku, jednak teraz, w czasach względnej obfitości, utknął na stałe w pozycji „włączonej”.
Prowadzi to do przejadania się wysokotłuszczowymi, słodkimi i słonymi pokarmami, co powoduje nadmierną produkcję fruktozy, a w przyszłości może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.