
Skutki wprowadzenia nakazu podawania kaloryczności dań w restauracjach. Badanie
22 maja 202319 kwietnia na łamach czasopisma „BMJ Open” pojawił się raport naukowców z Tufts University w Medford w stanie Massachusetts na temat skutków wprowadzenia w 2018 roku nakazu podawania kaloryczności dań w restauracjach w USA.
Posługując się metodą modelowania matematycznego naukowcy oszacowali, że dzięki tej zmianie nawyków wśród osób w wieku od 20 do 65 lat liczba przypadków raka spadnie o co najmniej 28 tysięcy. Oznacza to 16 700 mniej zgonów z powodu raka i oszczędności rzędu 2,8 miliarda dolarów na opiece zdrowotnej i kosztach społecznych. Szacunki wykazały także, że dzięki informowaniu konsumentów o kaloryczności zamawianych potraw największej liczby zgonów z powodu raka można uniknąć w przypadku raka wątroby, piersi po menopauzie, endometrium, nerek i trzustki. Grupą, która odniosłaby największe korzyści, są młodzi dorośli w wieku od 20 do 44 lat.
Krytycy tego nakazu uważali, że nie będzie on skuteczny, bo przywiązani do takich dań Amerykanie i tak nie będą zwracać uwagi na umieszczone w menu informacje o liczbie kalorii potraw. Opublikowany raport pokazuje jednak, że jest inaczej.