Rzeżucha (pierzyca siewna)

10 kwietnia 2022 Autor admin

Rzeżucha to roślina z rodziny kapustowatych w naszym kraju często kojarzona się ze Świętami Wielkanocnymi.
Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego powinna pojawiać się na naszych stołach znacznie częściej niż raz w roku i nie tylko jako element dekoracyjny.
Rzeżucha a dokładniej pieprzyca siewna wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.
Pomaga w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych np. chorób sercowo-naczyniowych oraz wpływa na spowolnienie procesów starzenia. Od wieków rzeżuchę stosowano także do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit. Ma właściwości przeczyszczające i moczopędne przez co polecana jest osobom cierpiącym na choroby nerek czy zaparcia. Rzeżucha pomaga także niwelować objawy trądziku.
Pochodząca z Egiptu oraz Azji Południowo-Zachodniej, obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na świecie, w tym w Europie, Indiach czy Ameryce Północnej.


Rzeżuchę łatwo wyhodować samemu.
Najczęściej wysiewa się ją na wacie, gazie czy płatkach kosmetycznych, które po umieszczeniu w dowolnym pojemniku należy zwilżyć wodą. Na tak przygotowanym podłożu należy wysiać nasiona gęsto i równomiernie, pilnując, aby nie zachodziły na siebie. Należy je też codziennie zwilżać.
Po około 5–7 dniach od zasiania rzeżucha powinna być już gotowa do spożycia.