Ryby w diecie, a długość życia. Badanie

3 lipca 2021 Autor admin

Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Są one bogatym źródłem wysoko przyswajalnego i łatwostrawnego białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych (żelazo, potas, magnez, wapń, jod). Dodatkowo tłuste ryby jak np. łosoś czy makrela stanowią skarbnicę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega–3, które wpływają m.in. na nasz cholesterol czy funkcjonowanie układu sercowo–naczyniowego.


Ostatnio na łamach czasopisma akademickiego „American Journal of Clinical Nutrition” pojawił się artykuł zespołu uczonych z University of Guelph w Kanadzie na temat wyodrębnienia kluczowych czynników ryzyka chorób sercowo–naczyniowych („Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohor”). W badaniu wykorzystano dane z długoterminowej grupy badawczej, Framingham Offspring Cohort, która monitoruje mieszkańców tego miasta w stanie Massachusetts w Stanach Zjednoczonych od 1971 roku.
Naukowcy odkryli, że poziomy omega-3 w erytrocytach krwi są bardzo dobrymi predyktorami ryzyka śmiertelności.
Po dokonaniu wnikliwej analizy naukowcy stwierdzili, iż osoby, które regularnie uwzględniają w diecie bogatych w kwasy omega-3 tłuste ryby wydłużają oczekiwaną długość swojego życia o blisko pięć lat.

Dodatkowo jako ciekawostka, w ostatecznym modelu palenie papierosów i wskaźnik omega-3 wydają się być najłatwiejszymi do modyfikacji czynnikami ryzyka. Przewiduje się, że bycie obecnym palaczem (w wieku 65 lat) odejmuje więcej niż cztery lata życia (w porównaniu z niepaleniem), co oznacza skrócenie życia równoważne posiadaniu niskiego i wysokiego wskaźnika omega-3.


Także wnioskując nie wprost brak ryb w diecie może być równie groźny jak palenie papierosów !