Rola białka w epidemii otyłości. Badanie

22 grudnia 2022 Autor admin

W ostatnim wydaniu czasopisma „Obesity” pojawił się artykuł autorstwa zespołu z University of Sydney na temat tak zwanej „dźwigni białkowej”, hipotezy powstałej już w 2015 roku, według której ludzie przejadają się tłuszczem i węglowodanami, ponieważ dostarczają za mało białka, choć to właśnie na białko organizm na największy apetyt.

W badaniu wzięło udział 9 341Australijczyków w średnim wieku około 46 lat. Naukowcy przeanalizowali informacje o diecie i aktywności fizycznej obserwowanych przez rok. Podczas badania uczestnicy średnio przyjmowali 18,4% kalorii w postaci białka, 43,5% – węglowodanów, 30,9% – tłuszczu, 2,2% – błonnika i 4,3% – alkoholu. Szczególnie istotny okazał się pierwszy posiłek.

Osoby spożywające najmniej białka w jego trakcie, jadły ogólnie więcej w późniejszych porach dnia. Częściej sięgały przy tym po gęste energetycznie produkty bogate w cukier, tłuszcz, a także po sól i alkohol. Za to jadły mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce, czy np. nabiał. Ogólnie rzecz ujmując ich dieta była po prostu gorsza.