
Reakcja nienarodzonych dzieci na smak potraw. Badanie
28 września 20221 września na łamach czasopisma „Psychological Science” pojawił się artykuł naukowców z University of Durham w Wielkiej Brytanii podsumowujący badanie, w którym naukowcy przyjrzeli się reakcjom płodów na smak potraw.
W badaniu przyjrzano się zdrowym płodom 100 kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które były między 32. a 36. tygodniem ciąży. Z tego 35 kobiet trafiło do grupy eksperymentalnej, która spożywała kapsułkę ze sproszkowanym organicznym jarmużem, 35 trafiło do grupy, która przyjmowała kapsułkę z marchewką, a 30 trafiło do grupy kontrolnej, która nie była wystawiona na żaden ze smaków.
Co ciekawe, na obrazach uzyskanych poprzez USG nienarodzone dzieci reagują na smak marchewki wyrazem twarzy przypominającym uśmiech, zaś na smak jarmużu, wyrazem twarzy przypominającym płacz.

Wyniki pokazują, że płody w ostatnich trzech miesiącach ciąży są wystarczająco dojrzałe, aby odróżnić różne smaki przekazane z matczynej diety. Badanie wskazuje również na możliwość zmiany nastawienia dzieci do takich pokarmów jeszcze zanim się urodzą poprzez celową modyfikację diety matki w czasie ciąży.