Prawdy i mity. Czy grzyby nie mają żadnych składników odżywczych?

4 października 2022 Autor admin

Po ostatnich opadach i ciepłych nocach w polskich lasach pojawiło się naprawdę sporo grzybów. W polskiej kuchni grzyby goszczą od wieków stanowiąc ważny dodatek do wielu dań, w tym gołąbków, pierogów czy sosów do mięs.
Ale czy grzyby są zdrowe?
Odkąd pamiętam zawsze panowało przekonanie, że o ile grzyby są smacznym dodatkiem tak naprawdę nie mają żadnych składników odżywczych.. czy na pewno?
W tym miejscu chciałabym obalić ten mit. Grzyby poza wartościami takimi jak żelazo, potas, fosfor, wapń, sód, czy witaminy A, B i C zawierają także związki obniżające cholesterol, regulujące ciśnienie krwi oraz działające przeciwzapalnie także mają wiele składników odżywczych.
Nie chcę tu jednak napisać, że grzyby są tylko i wyłącznie zdrowe. Musimy się liczyć z tym, że jedząc grzyby, spożywamy także niekorzystne dla zdrowia pierwiastki. Pamiętajmy również, że ze względu na kumulację w grzybach substancji promieniotwórczych WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca, by tygodniowo nie jeść więcej niż 250 g świeżych grzybów.