Pomelo

11 stycznia 2024 Autor admin

Pomelo nazywane również pomarańczą olbrzymią, stanowi największy owoc z rodziny cytrusów.  Swoimi korzeniami sięga Azji Południowo-Wschodniej. Oryginalnie pochodzące z Malezji i Indonezji, ok 100 roku przed naszą erą sprowadzone do Chin i tam szeroko uprawiane w prowincjach południowych, a także w Tajlandii, południowej Japonii i na Tajwanie. Pod koniec XVII w. pomelo dotarło także do Ameryki, gdzie od ponad 300 lat uprawiane jest na Barbadosie.

Pomelo posiada wiele cennych właściwości. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. W jednej sztuce znajduje się zazwyczaj sześciokrotnie większa dawka kwasu askorbinowego, niż dzienne zapotrzebowanie na niego. Ponadto, w pomelo znajduje się potas, który zapewnia 40% zalecanego dziennego spożycia. Pomelo jest również źródłem innych cennych składników. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B3 i B6, witaminę A i D, a także minerały, w tym cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Ponadto, w owocu znajduje się beta-karoten i błonnik.

Pomelo może być wykorzystywana do przygotowania koktajli, sałatek, a nawet ciast. Miąższ pomelo występuje w kolorze białym, zielonym i czerwonym. Należy jednak podkreślić, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w białym miąższu oraz w białych błonkach (albedo).

W smaku pomelo przypominają trochę grejpfruty , nie mają jednak tak silnej goryczki.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomelo wykazuje silne właściwości odchudzające. Ponadto, błonnik nadaje uczucie sytości, dlatego skutecznie eliminuje chęć podjadania między posiłkami. Co ważne, owoc charakteryzuje się niską zawartością kalorii, dzięki czemu może być bez obaw jedzony przez osoby dbające o sylwetkę. Pomelo obniża również ilość cukru we krwi po spożyciu posiłków.