
Otyłość wśród nastolatków, a niedostateczna długość snu. Badanie
21 grudnia 202117 grudnia na łamach czasopisma „SLEEP” pojawił się artykuł amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Cincinnati Uniwersytetu Brighama Younga (BYU) pod kierownictwem profesor Kary Duraccio, w którym wykazano, że nastolatki, które nie śpią przez zalecane 8-10 godzin na dobę, mogą spożywać nawet 2 kg więcej cukru rocznie w porównaniu z ich wysypiającymi się rówieśnikami, co z kolei sprawia, że są bardziej narażone na nadwagę.
W trakcie trwającego tydzień badania zespół badawczy przeanalizował wzorce snu i jedzenia 93 nastolatków w dwóch warunkach snu: 6,5 godziny na dobę, oraz 9,5 godziny na dobę.
Wyniki wykazały, że nastolatki śpiące krócej spożywały więcej pokarmów, które prawdopodobnie szybko podnosiły poziom cukru we krwi. W ich diecie najczęściej gościły potrawy bogate w węglowodany z dodatkiem cukru lub słodkie napoje. Nie zauważono tej tendencji u młodzieży, która spała odpowiednią ilość czasu. Co ciekawe, mniejsza ilość snu nie spowodowała, że nastolatki jadły więcej niż ich rówieśnicy o zdrowym śnie. Obie grupy spożywały mniej więcej taką samą ilość kalorii, ale krótsze spanie powodowało, że młodzież jadła więcej tzw. jedzenia śmieciowego.