Miody – zdrowsza alternatywa dla cukru

27 listopada 2021 Autor admin

Miód stosuje się w profilaktyce i terapii różnych schorzeń. Od lat jest on znany jako cenne remedium na dolegliwości układu immunologicznego, choroby układu krążenia, pokarmowego, moczowego i oddechowego.

Jest on również popularnym zamiennikiem cukru.


Każdy miód wykazuje nieco inne działanie lecznicze:

Miód lipowy

  • Miód lipowy pomaga budować naturalną odporność naszego organizmu.
  • Zalecany jest w leczeniu grypy, przeziębienia czy kaszlu.
  • Świetnie nada się przy problemach sercowych oraz przy nadmiernym stresie i nerwicy.

Miód akacjowy

  • Miód akacjowy pomaga przy problemach z układem pokarmowym, w tym przy zaburzeniach trawienia, skurczach jelit czy zapaleniu żołądka.
  • Polecany jest także do spożycia dla cukrzyków oraz w walce z bezsennością.
  • Wykazuje działanie moczopędne, połączone z równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego.

Miód rzepakowy

  • Miód rzepakowy pomaga przy leczeniu schorzeń układu krążenia, w tym niewydolności serca czy miażdżycy.
  • Używany na co dzień obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
  • Pomocny w leczeniu problemów układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, drogi żółciowe) oraz moczowego (nerki).
  • Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód faceliowy

  • Miód faceliowy, dzięki obecności choliny, działa przeciwbakteryjnie i ochronnie,
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego i działa detoksykująco.
  • Pomaga przy leczeniu schorzeń układu krążenia, w tym niewydolności serca, nadciśnienia czy miażdżycy.
  • Skuteczny w leczeniu problemów układu pokarmowego, w tym nieżytu żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.
  • Polecany przy astmie oskrzelowej.

Miód wrzosowy

  • Miód wrzosowy pomaga przy problemach z układem moczowo-płciowym.
  • Skuteczny w leczeniu problemów układu pokarmowego, w stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, jelita, żołądka, zaburzeń trawienia, czy dróg żółciowych.
  • Posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze.
  • Świetnie sprawdza się jako ochrona w sezonie przeziębień.

Miód gryczany

  • Miód gryczany pomaga w problemach z przemianą materii oraz trawieniem.
  • Ma korzystne działanie na układ krwionośny, m.in. przy problemach z miażdżycą, niedokrwistością, niedoborem żelaza, czy schorzeniami mięśnia sercowego.
  • Polecany na przeziębienia, wyczerpane fizyczne czy psychiczne.

Miód mniszkowy

  • Miód mniszkowy pomaga przy problemach z wątrobą, żołądkiem i nerkami, a także w stanach obniżonej odporności.
  • Polecany przy chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
  • Wspomaga układ trawienny.

Miód spadziowy

(iglasty, liściasty)

  • Miód spadziowy pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, czy zaburzeniach trawienia.
  • Świetnie nada się przy nadmiernym stresie i nerwicy.
  • Posiada właściwości przeciwreumatyczne.

Miód wielokwiatowy

  • Miód wielokwiatowy pomaga przy chorobach wątroby i dróg żółciowych.
  • Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Pomocny także przy astmie oskrzelowej czy katarze siennym.
  • Zalecany przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także w stanach wyczerpania fizycznego czy psychicznego.
  • Wspomaga mięsień sercowy oraz układ krwionośny.

Bibliografia/Źródła:

  • Janda K., Bąkowska M.: Właściwości prozdrowotne wybranych miodów. Pomeranian Journal of Life Sciences 64(3), wrzesień 2018
  • Portal Pasieki Sadowskich (www.pasiekisadowskich.pl)
  • Portal Skarby Roztocza (www.skarbyroztocza.com)