
Miody – zdrowsza alternatywa dla cukru
27 listopada 2021Miód stosuje się w profilaktyce i terapii różnych schorzeń. Od lat jest on znany jako cenne remedium na dolegliwości układu immunologicznego, choroby układu krążenia, pokarmowego, moczowego i oddechowego.
Jest on również popularnym zamiennikiem cukru.
Każdy miód wykazuje nieco inne działanie lecznicze:
Miód lipowy
- Miód lipowy pomaga budować naturalną odporność naszego organizmu.
- Zalecany jest w leczeniu grypy, przeziębienia czy kaszlu.
- Świetnie nada się przy problemach sercowych oraz przy nadmiernym stresie i nerwicy.

Miód akacjowy
- Miód akacjowy pomaga przy problemach z układem pokarmowym, w tym przy zaburzeniach trawienia, skurczach jelit czy zapaleniu żołądka.
- Polecany jest także do spożycia dla cukrzyków oraz w walce z bezsennością.
- Wykazuje działanie moczopędne, połączone z równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego.

Miód rzepakowy
- Miód rzepakowy pomaga przy leczeniu schorzeń układu krążenia, w tym niewydolności serca czy miażdżycy.
- Używany na co dzień obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
- Pomocny w leczeniu problemów układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, wątroba, drogi żółciowe) oraz moczowego (nerki).
- Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód faceliowy
- Miód faceliowy, dzięki obecności choliny, działa przeciwbakteryjnie i ochronnie,
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego i działa detoksykująco.
- Pomaga przy leczeniu schorzeń układu krążenia, w tym niewydolności serca, nadciśnienia czy miażdżycy.
- Skuteczny w leczeniu problemów układu pokarmowego, w tym nieżytu żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.
- Polecany przy astmie oskrzelowej.

Miód wrzosowy
- Miód wrzosowy pomaga przy problemach z układem moczowo-płciowym.
- Skuteczny w leczeniu problemów układu pokarmowego, w stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, jelita, żołądka, zaburzeń trawienia, czy dróg żółciowych.
- Posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze.
- Świetnie sprawdza się jako ochrona w sezonie przeziębień.

Miód gryczany
- Miód gryczany pomaga w problemach z przemianą materii oraz trawieniem.
- Ma korzystne działanie na układ krwionośny, m.in. przy problemach z miażdżycą, niedokrwistością, niedoborem żelaza, czy schorzeniami mięśnia sercowego.
- Polecany na przeziębienia, wyczerpane fizyczne czy psychiczne.

Miód mniszkowy
- Miód mniszkowy pomaga przy problemach z wątrobą, żołądkiem i nerkami, a także w stanach obniżonej odporności.
- Polecany przy chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
- Wspomaga układ trawienny.

Miód spadziowy
(iglasty, liściasty)
- Miód spadziowy pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, czy zaburzeniach trawienia.
- Świetnie nada się przy nadmiernym stresie i nerwicy.
- Posiada właściwości przeciwreumatyczne.

Miód wielokwiatowy
- Miód wielokwiatowy pomaga przy chorobach wątroby i dróg żółciowych.
- Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Pomocny także przy astmie oskrzelowej czy katarze siennym.
- Zalecany przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także w stanach wyczerpania fizycznego czy psychicznego.
- Wspomaga mięsień sercowy oraz układ krwionośny.

Bibliografia/Źródła:
- Janda K., Bąkowska M.: Właściwości prozdrowotne wybranych miodów. Pomeranian Journal of Life Sciences 64(3), wrzesień 2018
- Portal Pasieki Sadowskich (www.pasiekisadowskich.pl)
- Portal Skarby Roztocza (www.skarbyroztocza.com)