Menopauza, a ryzyko nadwagi. Badanie

28 października 2022 Autor admin

8 września na łamach czasopisma „BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology” pojawił się artykuł naukowców z Uniwersytetu w Sydney, w którym możemy przeczytać, że zmniejszenie spożycia węglowodanów na rzecz białka może pomóc zachować szczupłą sylwetkę w okresie menopauzy.
Jak przekonują, w czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny ograniczyć spożycie tłuszczy i węglowodanów, a zwiększyć spożycie białka.

Zdaniem autorów kluczem do optymalnej sylwetki w okresie klimakterium może być zmniejszenie całkowitej ilości spożywanych dziennie kalorii o 5-10% przy jednoczesnym zwiększeniu ilości kalorii pozyskiwanych dziennie z białka zwierzęcego lub roślinnego o około 3%.