
Marnowana żywność w Polsce.. rocznie nawet 5 mln ton
8 września 2021Skala problemu związanego z marnowaniem żywności w Polsce jest naprawdę znacząca. Kupujemy więcej żywności niż jesteśmy w stanie przejeść, a gdy tylko minie ich termin przydatności do spożycia, po części lądują w koszu. Tak samo dzieje się w sklepach czy ogólnie sektorze handlowym. Nie bez znaczenia są również restrykcyjne wymogi stawiane np. rolnikom czy producentom żywności, niewłaściwe warunki przechowywania czy błędy na etapie produkcji.. jeżeli żywność z jakiegoś powodu czegoś nie spełnia również jest wyrzucana.
Szacuje się, że w ten sposób corocznie tracimy nawet ponad 5 mln ton żywności.
Najwięcej marnują konsumenci indywidualni, bo według wyliczeń nawet 53% produkowanej żywności. Produkcja rolnicza i przetwórstwo to kolejne 30%. Za znaczące straty, na poziomie 7% odpowiada także handel.
Gastronomia, która być może w ogólnym mniemaniu mogłaby się wydawać istotna to niewiele powyżej 1%.
Zastanówmy się więc czasem czy nie warto kupić mniej. Może zamiast wyrzucać żywność warto przekazać innym, na przykład na cele społeczne?! Marnując tony jedzenia jednocześnie mamy problem ze skrajnym ubóstwem, które może sięgać nawet 1,6 mln osób.
Zacznijmy więc zmianę od siebie !
Przeczytaj więcej we wtorkowym wydaniu „Dziennik Gazeta Prawna”