Maliny

15 sierpnia 2023 Autor admin

Sezon na maliny trwa w najlepsze. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie.

Malina jest jednym z najstarszych owoców, wykorzystywanym przez tysiąclecia zarówno w celach odżywczych, jak i leczniczych. Według greckiego lekarza, farmakologa i botanika – Dioskoridesa oraz rzymskiego uczonego Pliniusza Starszego właściwą ojczyzną malin jest Grecja, a dokładniej mówiąc góra Ida na Krecie. Prawdopodobnie właśnie od tej góry wzięła się łacińska nazwa malin Rubus idaeus.

Poza tym, że doskonale smakują, maliny to także skarbnica witamin i minerałów. W malinach znajduje się witamina C, E, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B: B1, B2 i B6. Ponadto, arbuz składa się z takich minerałów jak cynk, mangan, selen , fluor oraz wielu przeciwutleniaczy.Maliny są także źródłem fitamin, kwasów organicznych, oraz ponad 100 różnych olejków eterycznych. Ponadto maliny są niezwykle cenne ze względu na zawartość błonnika, pektyn oraz substancji śluzowatych, wpływających korzystnie na pracę układu pokarmowego.

W 100 gramowej porcji tych pysznych owoców znajduje się 6,7 g błonnika, a przy tym wszystkim 100 g owoców to zaledwie 33 kcal !