
Kupuj żywność lokalnie.. zredukuj CO2, bądź EKO i pomóż ocalić planetę. Badanie
27 czerwca 202220 czerwca na łamach czasopisma „Nature Food” pojawił się artykuł australijskich naukowców pod kierownictwem dr Mengyu Li z University of Sydney School of Physics, z którego możemy wyczytać, że aż 19 procent światowej emisji gazów cieplarnianych związanych z branżą żywnościową jest spowodowanych przez transport.
W ramach omawianego badania naukowcy wyliczyli, że transport żywności generuje około 1 gigatony emisji rocznie, co odpowiada 19% wszystkich emisji związanych z branżą spożywczą.
W swojej analizie autorzy uwzględnili 74 kraje, 37 sektorów gospodarki, w tym warzywny, owocowy, hodowlany, produkcyjny itp., międzynarodowe i krajowe szlaki transportowe oraz wagę i ilość przewożonych produktów żywnościowych.
Głównymi emiterami transportu żywności okazały się być Chiny, Stany Zjednoczone, Indie i Rosja. Co również ciekawe, państwa najbogatsze, takie jak Stany Zjednoczone, Niemcy, Francja i Japonia, choć łącznie stanowią 12,5% światowej populacji, to generują prawie połowę wszystkich emisji związanych z transportem żywności.
Badanie ujawniło również, że emisje z transportu zależą od rodzaju żywności. Na przykład transport owoców i warzyw generuje prawie dwa razy więcej emisji niż ich produkcja stanowiąc łącznie ponad jedną trzecią emisji pochodzących z transportu żywności.
Wiedząc to wszystko pamiętajmy, że jako konsumenci mamy wpływ na to co pojawia się w sklepach, a zmiana postaw i zachowań w kierunku bardziej zrównoważonej diety oraz spożywanie lokalnych, sezonowych alternatyw może przynieść środowisku znaczące korzyści i zapewnić zdrowszą planetę dla przyszłych pokoleń.