Kolendra

6 kwietnia 2021 Autor admin

Pytacie mnie często z czym łączyć kolendrę, do czego ją dodawać, do jakich dań i co to w ogóle jest za przyprawa.

Otóż kolendra to roślina z rodziny selerowatych, która wyglądem trochę przypomina natkę pietruszki.

Kolendra idealnie współgra z dodatkiem limonki, imbiru, trawy cytrynowej, a także z czosnkiem, miętą, kuminem i bazylią. Suszone liście kolendry można dodawać do dań z fasoli, soczewicy, kapusty, czy bakłażana. Kolendra świetnie nadaje się również do posypania zupy z dyni, kremu z marchewki, cebuli, a także do przyprawienia różnego rodzaju dipów warzywnych (pasuje do sosów z pomidorów i chili, sosu czosnkowego i tego na bazie jogurtu naturalnego). Co więcej dodawana do dań z roślin strączkowych zapobiega wzdęciom, a dodawana do mięs ułatwia ich trawienie.

Kolendra stosowana jest bowiem  jako środek na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Nie bez powodu jest tak popularnym ziołem w wielu kuchniach świata. Pikantne tajskie dania z makaronem i gorące dania curry są lepiej tolerowane z dodatkiem świeżych listków kolendry.

Warto dodać również, że kolendra zawiera związki przeciwbakteryjne, takie jak borneol i limonen, które zapobiegają nudnościom i wymiotom.

Jak dowodzą badania naukowe nasiona kolendry pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a jednocześnie zwiększyć poziomu dobrego cholesterolu w krwi (HDL). A zatem kolendra może być pomocna jako środek zapobiegający zawałom serca i udarom mózgu. Ponadto owoce kolendry są dobrym źródłem potasu, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi.

Dodatkowo silne właściwości antyoksydacyjne kolendry (ze względu na zawartość kwercentyny) skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. 

Sięgając po kolendrę wzmocnisz swój układ odpornościowy. Liście kolendry, jak wszystkie zielone liście dostarczają witaminę K, niezbędną do tworzenia tkanki kostnej.

Świeża kolendra jest uznawana za zioło o wielkiej mocy. Jest niezmiernie skuteczna w oczyszczaniu organizmu z metali takich jak rtęć, aluminium, czy ołów, co potwierdziły badania naukowe. Zielona kolendra ma zdolność wiązania metali ciężkich i wydalania ich z organizmu.

Liście kolendry podobnie jak natka pietruszka skutecznie odświeżają oddech.