
Kiszonki warzywne
12 października 2022Odkąd pamiętam moja babcia od zawsze robiła kiszone ogórki, a także kisiła kapustę. Ostatnio zaś obserwuję coraz większą modę na kiszenie przeróżnych warzyw..
Jako dietetyka cieszy mnie taki trend, bo tak naprawdę wszystkie rodzaje kiszonek bogate są w przeróżne witaminy, w tym A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Kiszonki są również źródłem bakterii kwasu mlekowego, a więc naturalnych probiotyków i prebiotyków, które pomagają regulować skład mikroflory przewodu pokarmowego. Ponadto podczas procesu fermentacji produkowana jest także acetylocholina, która usprawnia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie krwi i wspomaga przekazywanie bodźców nerwowych. Równocześnie, dzięki szybkiemu spadkowi pH, usuwane są bakterie gnilne, które nie znoszą kwaśnego środowiska. Usuwany jest także tlen co ma istotny wpływ na rozwój niemile widzianych bakterii tlenowych. Poza tym kiszonki zawierają liczne minerały jak wapń, fosfor, potas, magnez czy żelazo.
Co więcej, wszelkiego rodzaju kiszonki są produktem dietetycznym, który może ułatwić proces odchudzania, gdyż podczas procesu kiszenia wyjściowa zawartość cukru w warzywach znacznie się zmniejsza. Poza tym kiszone warzywa zawierają dużo błonnika pokarmowego, dlatego też pomimo niskiej zawartości kalorii, są one sycące.
Warto więc jeść różnego rodzaju kiszonki, jak ogórki, kapustę czy modne ostatnio marchew, buraki czy rzodkiew, gdyż wszystkie one korzystnie działają na pracę serca i układu pokarmowego, a także wspomaga zdolności koncentracji.