
Jedzenie śniadania w domu, a zdrowie psychospołeczne dzieci. Badanie
16 września 202223 sierpnia na łamach czasopisma „Frontiers of Nutrition” pojawił się artykuł hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Castilla-La Mancha, w którym opisano, że dzieci, które jedzą w domu pełnowartościowe śniadania są w mniejszym stopniu narażone na problemy zdrowia psychospołecznego, takie jak zaburzenia lękowe czy częste wahania nastroju.
W badaniu wzięło udział 3772 rodziców i opiekunów dzieci w wieku od 4 do 14 lat. Naukowcy analizowali dane pochodzące z ankiety przeprowadzonej w Hiszpanii w 2017 roku. Kwestionariusze dotyczyły m.in. nawyków śniadaniowych oraz zdrowia psychospołecznego, w tym m.in. nastroju, poczucia własnej wartości czy występowania zaburzeń lękowych.
Jedzenie śniadania poza domem okazało się działać równie niekorzystnie co niejedzenie go wcale. Dodatkowo konkretne produkty takie jak: szynka, ser żółty czy jajka zjadane codziennie zwiększały ryzyko problemów zdrowia psychospołecznego. Mniejsze prawdopodobieństwo występowania problemów natomiast kojarzone było m.in. z produktami zbożowymi, jogurtami, mlekiem, kawą, herbatą, kakao czy czekoladą.
Te wyniki jednoznacznie wskazują potrzebę promowania nawyku spożywania śniadań w domu, zwłaszcza takich, w których skład wchodzi więcej nabiału i produktów zbożowych, a mniej produktów przetworzonych i bogatych w tłuszcze nasycone.