Jaja przepiórcze

7 kwietnia 2023 Autor admin

Wielkanoc tuż, tuż..
Niewątpliwym symbolem Świąt Wielkanocnych są jajka, które uosabiają wiecznie odradzające się życie oraz Zmartwychwstanie Chrystusa.. Dlatego też w tym okresie spożywamy ich najwięcej.
Nie mam jednak wątpliwości, że jajka należy spożywać przez cały rok, a nie tylko przez te kilka dni w roku.
Najczęściej spożywanymi jajkami są oczywiście jaja kurze. Niemniej jednak cenione ze względu na właściwości są jaja przepiórcze. Jajka te są dość małe i stosunkowo drogie, ale zawierają więcej wartościowych witamin i minerałów niż jaja kurze.

Jajka te to doskonałe źródło witamin, minerałów oraz białka. Zawierają one witaminy A, E, D, K, C oraz witaminy z grupy B, magnez, cynk, potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo i selen.

Dodatkową zaletą przepiórczych jajek jest ich trwałość. W lodówce takie jajka zachowują swoje walory smakowe i wartość odżywczą nawet do trzech miesięcy.

Regularnie spożywanie jajek zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój. Wpływa także korzystnie na nasz wzrok i chroni przed anemią. Ponadto jajka działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wzmacniają także układ krwionośny, w tym krzepliwość i przepływ krwi. Jaja przepiórcze stosuje się także w chorobach wątroby, wrzodach żołądka, astmie i schorzeniach nerek. Ponadto są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto, aby były spożywane przez osoby niejedzące mięsa. Jaja przepiórcze są także mniej uczulające niż jaja kurze stąd są doskonałym zamiennikiem jaj przy alergiach pokarmowych.
Co warto pamiętać, jaja przepiórcze są nieco bardziej kaloryczne niż jaja kurze, choć różnica nie jest duża.
Tygodniowo możemy zjeść ok. 35 jaj przepiórczych, co daje dzienną porcję ok. 5 jaj przepiórczych. Należy przy tym pamiętać, że do powyższej liczby wliczane są nie tylko jaja użyte np. do jajecznicy, ale także te, które dodane zostały do wypieków czy innych dań. Jako dietetyk mogę dodać, że liczba ta dotyczy wyłącznie zdrowych osób.
Jeżeli nie spożywamy cholesterolu i nasyconych tłuszczów z innych źródeł, np. będąc na diecie wegetariańskiej liczba ta może być nawet wyższa.
Ale uwaga, jajka przepiórcze muszą ograniczać osoby z predyspozycją do chorób serca.