Jaja kurze

13 kwietnia 2022 Autor admin

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc uważana przez chrześcijan za najważniejsze święto w roku. Niewątpliwym symbolem Świąt Wielkanocnych są jajka, które uosabiają wiecznie odradzające się życie oraz Zmartwychwstanie Chrystusa.. Dlatego też w tym okresie spożywamy ich najwięcej.

Nie mam jednak wątpliwości, że jajka należy spożywać przez cały rok, a nie tylko przez te kilka dni w roku. Jajka to doskonałe źródło witamin, minerałów oraz białka. Zawierają one witaminy A, E, D, K, B12, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, selen, jod i cynk, a także kwasy omega 3 i omega 6.

Regularnie spożywanie jajek zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój. Wpływa także korzystnie na nasz wzrok i chroni przed anemią. Ponadto jajka działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ze względu na niewielką ilość kalorii jajka pomagają także schudnąć. Średniej wielkości, ugotowane na twardo, jajko zawiera około 80 kcal. Jajka nie mają również wartości IG (indeks glikemiczny – 0) są więc doskonałym produktem dla osób borykających się z cukrzycą, nadwagą i insulinoopornością.

Ale uwaga, jedno, przeciętnej wielkości jajko, zawiera około 180 mg cholesterolu.

Dlatego też według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia nie należy spożywać więcej niż 10 jaj tygodniowo. Należy przy tym pamiętać, że do powyższej liczby wliczane są nie tylko jaja użyte np. do jajecznicy, ale także te, które dodane zostały do wypieków czy innych dań. Jako dietetyk mogę dodać, że liczba ta dotyczy wyłącznie zdrowych osób. Pacjenci chorujący przewlekle powinni zmniejszyć ilość spożywanych jajek do 3-5 tygodniowo.