
Imbir
16 lutego 2024Imbir pochodzi z obszarów południowo-wschodniej Azji, od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę na południowym wschodzie. Obecnie możemy go znaleźć właściwie na całym świecie, od Australii, przez Afrykę, do Ameryki Południowej czy Europy.
Imbir posiada wiele cennych właściwości. Znaleźć można w nim między innymi sód, fosfor, wapń, a także cynk, mangan, żelazo i miedź. Bogaty jest również w witaminę C, witaminę K i witaminę E, a także w witaminę A. Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Poza tym dostarcza do organizmu węglowodany i olejki eteryczne, a dodatkowo wyróżnia go korzenny smak i zapach. W korzeniu imbiru można znaleźć również białka, tłuszcze oraz błonnik.
Imbir wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy wielu innych dolegliwościach.