
Godziny spożywania śniadania, a ich wpływ na zdrowie. Badanie
29 lipca 202318 lipca na łamach czasopisma „Science Daily” pojawił się artykuł naukowców z Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) na temat godzin spożywania śniadania i ich wpływu na nasze zdrowie.
Naukowcy ustalili, że osoby, które zwykle spożywały śniadanie o godzinie 9, miały o 59% wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż ludzie, którzy jedli swój pierwszy posiłek przed 8 rano.
Badanie obejmowało 103 312 dorosłych mieszkańców Francji, z czego 79% stanowiły kobiety. Uczestnicy zostali poproszeni o rejestrowanie godzin i składów posiłków przez trzy dni, a następnie zebrane dane zostały porównane z informacjami uzyskanymi w trakcie siedmiu lat obserwacji.
W wyniku analizy stwierdzono, że u 963 osób zdiagnozowano cukrzycę typu 2, która w momencie startu badań nie była rozpoznana.
Podobne wnioski naukowcy wysunęli na temat pory spożywania kolacji. Osoby, które jadły ostatni posiłek po godzinie 22, zwiększały prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.