
Globalny Kryzys Żywności. Raport Global Network against Food Crises
14 maja 2022Według Global Network Against Food Crises, powołanej w 2016 r. przez Unię Europejską, Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowy Program Żywnościowy (WFP) kryzys żywnościowy dotyczy nawet 193 milionów ludzi w 53 krajach na świecie będąc jednym z największych problemów współczesnego świata. Napędzany jest on ciągłymi konfliktami, ekstremalnymi warunkami pogodowymi oraz wstrząsami gospodarczymi związanymi m.in. z Covid-19.
Są to najtragiczniejsze ustalenia od czasu, gdy raport został po raz pierwszy sporządzony w 2016 roku.

W raporcie możemy przeczytać również, że 76 mln dzieci na świecie poniżej piątego roku życia jest zbyt niskich (stuned), a 15,6 mln – zbyt chudych (wasted) z powodu ograniczonego dostępu do żywności.
Więcej szczegółów na temat raportu oraz prezentowanych danych można znaleźć pod adresem: https://www.wfp.org/publications/global-report-food-crises-2022