
Dynia, czyli królowa jesieni
19 września 2021Dynie mają długą i ciekawą historię.
Do Europy trafiły z Ameryki w XVI w. Dziko rosnące odmiany pochodzące z obu Ameryk początkowo były zbierane tylko ze względu na nasiona, a dopiero w późniejszym okresie na miąższ.
Owoce dyni mają wiele cennych właściwości. Zawierają pektyny, cukry, kwasy organiczne, białko, oraz witaminy, mi.in z grupy B, oraz witaminę C. Są również bogatym źródłem beta-karotenu. Dynia to bogactwo łatwo przyswajalnych składników mineralnych, zwłaszcza związków potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia.
Nie tylko owoc dyni dostarcza cennych właściwości. W nasionach dyni znajdziemy m.in. olej zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i B1, lecytynę, cukry i białko. Ponadto pestki dyni to ogromne bogactwo związków mineralnych, w tym magnezu, cynku i selenu. W świeżych nasionach występuje również kurkubitacyna.
Świeże nie przesuszone nasiona dyni są od wieków lekiem znanym i wykorzystywanym w medycynie ludowej. Ponadto dynia działa przeciw zaparciom, wspomaga leczenie cukrzycy oraz pomaga w leczeniu bezsenności. Znajduje również zastosowanie przy np. zwalczaniu pasożytów jelitowych, a świeże nasiona działają przeczyszczająco. Dynia może mieć także zbawienny wpływ dla naszego wyglądu poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.