Dieta przy Covid-19. Badanie

17 stycznia 2022 Autor admin

14 stycznia na łamach czasopisma „Nutrients” pojawił się artykuł polskich naukowców z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego, Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, pod kierownictwem dr Pawła Jagielskiego, w którym wykazano, że wpływ na przebieg Covid-19 ma także nasza dieta.


W pracy „Associations of Nutritional Behavior and Gut Microbiota with the Risk of COVID-19 in Healthy Young Adults in Poland” badacze ustalili, że osoby przestrzegające prawidłowej diety są w mniejszym stopniu narażone na Covid-19 niż te, które odżywiają się niewłaściwie.
W badaniu wykazano, że osoby spożywające średnio ponad 0,5 kg warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów dziennie, były o ponad 80%. mniej narażone na ryzyko zachorowania na Covid-19.

„Nie trzeba być wegetarianinem, trzeba jednak pamiętać aby codziennie spożywać ponad pół kilograma warzyw i owoców, odpowiednie ilości produktów pełnoziarnistych, orzechów, fermentowanych produktów mlecznych, chudego mięsa oraz jaj. Dodatkowo należy unikać nadmiernego spożycia alkoholu, spożywania produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, chipsów, czerwonego mięsa, produktów typu fast-food” – wyjaśnił w wywiadzie dla Interia.pl dr Jagielski.

Polscy uczeni potwierdzili ponadto, że osoby, które przechorowały Covid-19 miały niższy poziom argininy w organizmie, jednego z aminokwasów endogennych. Potwierdzono także, że osoby zarażone SARS-CoV-2 miały niższe spożycie błonnika, który jest ważny w utrzymaniu mikroflory jelitowej w odpowiedniej kondycji.

Warto dodać, że to, co jemy, ma również wpływ na intensywność objawów Covid-19. Istotnym jest wystrzeganie się niedoborów mikroelementów i witamin. Osoby chore na Covid-19 miały zwykle obniżony poziom hemoglobiny, który mógł wskazywać na obecność anemii. Wcześniejsze badania wykazały, że u osób chorych na Covid-19 występują niedobory cynku, selenu, żelaza czy witaminy D.

Krakowscy naukowcy przebadali 95 osób w wieku średnim 35 lat.

Więcej na temat badania pod adresem: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/350