Cukinia

25 sierpnia 2022 Autor admin

Cukinia, zwana także kabaczkiem, to warzywo z rodziny dyniowatych, które przywędrowało do Polski z terenów Ameryki Południowej i Meksyku. Na rynku można znaleźć kilka odmian cukinii, ale zielona jest zdecydowanie najbardziej znana.
Jest to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Ze względu na delikatny smak, można ją jadać na surowo, smażyć czy piec w piekarniku lub na grillu.
Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin w tym przede wszystkim witaminę A, B i C oraz składniki mineralne jak fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Jest także źródłem węglowodanów, białka i błonnika.
Cukinia jest zalecana w diecie przeciwnowotworowej oraz dla osób, które cierpią na wrzody żołądka lub zgagę. Ma także właściwości alkalizujące, dzięki czemu zapobiega zakwaszaniu organizmu. Ponadto warzywo to przyspiesza przemianę materii oraz ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa także na pracę serca i spowolnienie procesów starzenia się skóry.