
Ciasto biszkoptowe z owocami
30 czerwca 2019Kolejny ciepły dzień lata. Na dworze prawie 25oC.
Wielu z nas myśli o wypadzie nad wodę. Inni wolą spędzić ten czas chroniąc się od słońca.
W lasach rosną już jagody, a na bazarach można znaleźć truskawki, borówki czy maliny.
A może by tak połączyć przyjemne z pożytecznym?
Co wy na to, żeby upiec biszkopt z owocami, a następnie zjeść go gdzieś na balkonie lub w ogrodzie?
Oto moja propozycja na dziś:
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki ksylitolu
- 2 i 1/4 szklanki mąki (1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i 0,75 szklanki mąki kukurydzianej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- bita śmietana 36%
- śmietan-fix
- dżem owocowy
- olej rzepakowy
- aromat z migdałów, naturalny
- cukier puder
- ananas
- owoce sezonowe
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać 7 łyżek oleju, aromat i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt wystudzić, pokroić nożem na 3 części, skropić zaparzoną wcześniej herbatą. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem (2 łyżeczki) i śmietan-fixem. Spód biszkoptu posmarować dżemem niskosłodzonym lub domowym, na to dać cienką warstwę bitej śmietany, przykryć drugą warstwą biszkoptu, posmarować bitą śmietaną i dać na to kawałki świeżego ananasa (3 plastry), następnie przykryć 3 warstwą wierzchnią biszkoptu, pokryć ją bitą śmietaną, najlepiej zrobić to za pomocą noża, na to dać sezonowe owoce (np. truskawki, borówki lub maliny). Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego!