Ciasto biszkoptowe z owocami

30 czerwca 2019 Autor admin

Kolejny ciepły dzień lata. Na dworze prawie 25oC.

Wielu z nas myśli o wypadzie nad wodę. Inni wolą spędzić ten czas chroniąc się od słońca.

W lasach rosną już jagody, a na bazarach można znaleźć truskawki, borówki czy maliny.

A może by tak połączyć przyjemne z pożytecznym?

Co wy na to, żeby upiec biszkopt z owocami, a następnie zjeść go gdzieś na balkonie lub w ogrodzie?

Oto moja propozycja na dziś:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 2 i 1/4 szklanki mąki (1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i 0,75 szklanki mąki kukurydzianej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bita śmietana 36%
  • śmietan-fix
  • dżem owocowy
  • olej rzepakowy
  • aromat z migdałów, naturalny
  • cukier puder
  • ananas
  • owoce sezonowe
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać 7 łyżek oleju, aromat i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Biszkopt wystudzić, pokroić nożem na 3 części, skropić zaparzoną wcześniej herbatą. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem (2 łyżeczki) i śmietan-fixem. Spód biszkoptu posmarować dżemem niskosłodzonym lub domowym, na to dać cienką warstwę bitej śmietany, przykryć drugą warstwą biszkoptu, posmarować bitą śmietaną i dać na to kawałki świeżego ananasa (3 plastry), następnie przykryć 3 warstwą wierzchnią biszkoptu, pokryć ją bitą śmietaną, najlepiej zrobić to za pomocą noża, na to dać sezonowe owoce (np. truskawki, borówki lub maliny). Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego!