Pieczona dorada

4 stycznia 2019 Autor admin

To że jestem fanką ryb zapewne nikogo nie dziwi. Jedną z moich ulubionych jest dorada.

Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji podczas wakacji, gdzie podano ją z rusztu. Była przepyszna i od tego momentu często do niej wracam..

.. i to będzie moja propozycja na dziś:

Składniki:

  • 1 kg dorady lub innej ryby np. pstrąga (3 sztuki po 300 g)
  • olej rzepakowy
  • sól, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz ziołowy, lubczyk
  • pietruszka
  • cytryna do dekoracji

Wykonanie:

Wypatroszone ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, od środka i na zewnątrz ryby skropić olejem rzepakowym, następnie natrzeć solą, pieprzem ziołowy, czosnkiem, cząbrem, rozmarynem, lubczykiem, do środka ryby dodać liście zielonej pietruszki i odstawić na 30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, ryby ułożyć na papierze do pieczenia, piec około 20-25 minut (pstrągi 30-35 minut). Gotowe ryby ułożyć na talerzach, skropić cytryną, podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!