Babeczki z migdałami

14 lutego 2021 Autor admin

Od czasu do czasu nachodzi nas ochota na coś słodkiego, zwłaszcza jak zbliżają się Walentynki.

Oto moja propozycja na dziś.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu
  • 40 migdałów

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodać do masy i mieszać do połączenia. UWAGA! Nie mieszać zbyt długo, inaczej babeczki nie będą puszyste. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalowe formy do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub użyć foremek silikonowych np. w kształcie serc. Jeśli nie mamy papilotek foremki trzeba wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wypełnić foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek migdały musisz zadbać o to, żeby nie wystawały z ciasta. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków lub wykałaczki. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami”, żeby ostygły.

Smacznego!