
Amarantus (szarłat)
14 kwietnia 2019Uznawany przez Inków i Azteków za roślinę świętą został nazwany zbożem XXI wieku. Zawiera on dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Składniki te stabilizują poziom glukozy we krwi, zmniejszają apetyt oraz ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Amarantus zaspokaja zapotrzebowanie na Fe (ok. 91%). Nie zawiera glutenu, może być podawany chorym na celiakię. Stanowi lepsze niż pszenica źródło Mg, Ca, P i Na.
Mąkę z amarantusa dodawaj do zup, potraw mącznych, ciast, a płatki z jego nasion jedz z mlekiem i jogurtem. Popping (ekspandowane nasiona amarantusa) stosuj jako dodatek do musli, lodów, deserów czy sałatek. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe olej amarantusowy zalecany jest osobom cierpiącym na miażdżycę i choroby serca.