
Kombucha
30 września 2024Kombucha (zwana potocznie grzybkiem herbacianym) to napój fermentowany na bazie herbaty z dodatkiem SCOBY (symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast), który stał się niezwykle popularny na świecie, dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, takim jak poprawa zdrowia jelit i wsparcie układu immunologicznego, a także działanie przeciwbakteryjne, odtruwające i antyoksydacyjne.
Oryginalną kombuchę uzyskuje się poprzez umieszczenie SCOBY w naparze z herbaty chińskiej z dodatkiem sacharozy. Grzyb żywi się rozpuszczonym w herbacie cukrem i rozrasta poprzez tworzenie nowych, kolejnych warstw. W tym samym czasie w wyniku fermentacji herbaty wytwarza się kwas węglowy (przez co herbata jest delikatnie gazowana) i alkohol (herbata zawiera od 0,2% aż do 5% alkoholu). Herbata zmienia swój smak ze słodkiego na kwaśny. Im dłużej Scoby znajduje się w herbacie tym napój robi się bardziej octowy.
Tradycyjna kombucha, fermentowana w domu, zawiera około 30-40 kcal. Jeśli kombucha jest dodatkowo aromatyzowana lub dosładzana, to jej wartość kaloryczna będzie minimalnie wyższa.