
Picie słodzonych napojów, a ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badanie
24 stycznia 20246 stycznia na łamach czasopisma „American Journal of Clinical Nutrition” pojawił się artykuł naukowców ze Stanów Zjednoczonych (Uniwersytet Harvarda) i Kanady (Uniwersytet Lavala) na temat szkodliwości słodzonych napojów i ich wpływu na zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Badanie przeprowadzono na próbie ponad 100 tysięcy osób, a stan ich zdrowia śledzono przez około 30 lat.
Okazało się, że nawet jeśli zalecane przez WHO 150 minut aktywności fizycznej tygodniowo chroni przed rozwojem chorób układu krążenia, to nie jest wystarczające, by całkowicie zniwelować negatywny wpływ słodzonych napojów na układ sercowo-naczyniowy.
Osoby, które spożywały te produkty ponad dwa razy tygodniowo, miały podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niezależnie od podejmowania aktywności fizycznej.