Karp

20 grudnia 2023 Autor admin

Jedni go uwielbiają, inni tylko tolerują, a jeszcze inni w ogóle nie jedzą. W Wigilię jednak nikt o tym nie dyskutuje, a karp niewątpliwie króluje na naszych stołach.

Karp w przeciwieństwie do wielu innych gatunków nie kumuluje metali ciężkich.

Spożywając karpia dostarczamy organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. chronią serce, regulują poziom cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, łagodzą stany zapalne, oraz wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego.

Spożywanie karpia może także korzystnie wpłynąć na nasze stawy, skórę i włosy, a to z uwagi na zawarty w nim kolagen. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych produktów zwierzęcych o dużej zawartości kolagenu, karp jest lekkostrawny. Dzięki temu może być on spożywany nawet przez osoby z problemami układu pokarmowego.

Wybierając karpia pamiętajmy jednak, że najwyższej jakości ryby zakupimy u zaufanych hodowców. Jeśli przed świętami nie kupujemy żywych ryb, ważne jest również to, aby zwrócić uwagę na ich świeżość.