
Dieta w przeziębieniu
6 listopada 2023W czasie infekcji lub przeziębienia nasza dieta powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia z modyfikacją pewnych reguł pozwalających na zwiększone dostarczenie składników odżywczych pozytywnie wpływających na układ odpornościowy oraz pracę całego organizmu.
Na początek zalecam zwiększenie ilości warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, takich jak owoce dzikiej róży, żurawina, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, koperek, warzywa kapustne, czy szczypiorek.
Na pewno powinniśmy także wybierać produkty zbożowe niskoprzetworzone dostarczające znacznych ilości żelaza oraz cynku, a także produkty białkowe, takie jak chude mięsa, ryby morskie oraz rośliny strączkowe, będące źródłem cynku, żelaza oraz selenu.
W czasie choroby powinniśmy także dużo pić, wypijając około 2–2,5 litra napojów dziennie, w tym ciepłe napary herbaty z cytryną czy imbirem, wodę z dodatkiem cytrusów, a także świeżo wyciskane soki.
Co ważne, przy gorączce czy nadmiernej potliwości ilość płynów należy zwiększyć ponad zalecaną normę.
Do powyższej diety warto dodać także suplementację witaminę C. W badaniach przeprowadzonych w Kanadzie zaobserwowano, iż stosowanie suplementacji witaminy C sprzyja skróceniu czasu choroby nawet o 1–2 dni. Ponadto istnieją badania wskazujące, że spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji wtórnej.