Dynia makaronowa

2 listopada 2023 Autor admin

Dynia makaronowa, podobnie jak inne odmiany dyni trafiła do Europy z Ameryki.

Odmiana ta jest bardzo delikatna w smaku, a charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka, podobne do makaronu.

Dynia makaronowa posiada wiele cennych właściwości. Jest źródłem witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez czy fosfor. Zawiera także błonnik pokarmowy, który świetnie wpływa na układ pokarmowy. W dyni makaronowej znajdziemy również karotenoidy, czerwone, żółte i pomarańczowe barwniki, które mają działanie przeciwutleniające, oraz pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wykazując właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Ponadto spożywanie dyni makaronowej korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera trawienie oraz pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry.

Co ważne, dynię makaronową można jeść bez większych ograniczeń. Doskonale sprawdzi się ona m.in. dla osób na diecie gdyż w 100 g zawiera jedynie 31 kcal.