
Orzechy laskowe
10 listopada 2023Orzechy laskowe to najbardziej wartościowa odmiana ze wszystkich orzechów rosnących w strefie umiarkowanej.
Odmianę tą znamy już od najdawniejszych czasów. Leszczyny uprawiane były w starożytności w Grecji, Persji i w Azji Mniejszej. W średniowieczu uprawy rozprzestrzeniły się w Europie południowej, a obecnie znajdziemy je w prawie całej Europie.
Poza tym, że doskonale smakują, orzechy laskowe to także skarbnica witamin i minerałów. W orzechach laskowych znajduje się witamina A,C, E, K oraz witaminy z grupy B. Cechują się one także dużą zawartością łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu, fosforu czy manganu.
Dodatkowo, regularne spożywanie orzechów laskowych jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwasy tłuszczowe, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe (około 4,5 g/100 g), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (około 45,7 g/100 g) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (około 8 g/100 g).
Za sprawą niskiego indeksu glikemicznego (IG=15) orzechy laskowe mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Orzechy laskowe poprawiają także funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się tym samym do zwiększenia koncentracji i zdolności radzenia sobie ze stresem. W świetle niektórych ustaleń owoce leszczyny to również doskonały środek na potencję.