Dieta na wczesnym etapie ciąży, a jej wpływ na rozwój dziecka. Badanie

7 września 2023 Autor admin

W ostatnim numerze czasopisma „Nature Cell Biology” pojawił się interesujący artykuł naukowców z Monash University w Australii, w którym autorzy dzielą się spostrzeżeniami, że odpowiednia dieta matki chroni i ma wpływ nie tylko na mózgi swoich dzieci, ale i wnuków.

Publikacja potwierdza wcześniejsze doniesienia, że niektóre pokarmy zabezpieczają przed pogorszeniem funkcji mózgu na przestrzeni całych pokoleń.

Naukowcy odkryli, że kwas ursolowy w jabłkach i wielu ziołach (bazylii, rozmarynie, tymianku, oregano i szałwii) pomógł zmniejszyć uszkodzenia aksonów potrzebnych do prawidłowego działania mózgu.

Odbywa się to w ten sposób, że kwas powoduje włączenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie określonego rodzaju tłuszczu, zwanego sfingolipidem, i ten konkretny tłuszcz zapobiega kruchości aksonów w miarę starzenia się.

Karmienie matki sfingolipidem chroni aksony dwóch kolejnych pokoleń. Oznacza to, że dieta matki może wpływać nie tylko na mózg jej potomstwa, ale potencjalnie także na kolejne pokolenia.

Zdrowa dieta w czasie ciąży jest więc kluczowa !