
24 kwietnia. Europejski Dzień Śniadania
24 kwietnia 2024Dziś obchodzimy Europejski Dzień Śniadania. Hasło przewodnie Europejskiego Dnia Śniadania to „znajdź czas na śniadanie”.
Według zasad zdrowego żywienia w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie powinno stanowić 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego nie powinniśmy go pomijać.
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych.