
Rodzaje opakowań, a smak mleka. Badanie
4 lutego 2023W jednym z ostatnich numerów czasopisma „Journal of Dairy Science” pojawił się artykuł naukowców z North Carolina State University pod przewodnictwem dr MaryAnne Drake prezentujący wpływ rodzaju opakowań na smak mleka.
Naukowcy odkryli, że to, w co zapakowane jest mleko, znacząco wpływa na jego smak. I tak na przykład kartonowe opakowania nie utrzymują świeżości tak skutecznie, jak chociażby szklane i plastikowe
W artykule opisano, że poza lekkim utlenianiem smak mleka może zmieniać się na skutek pochłaniania związków zawartych w opakowaniu oraz przenikanie aromatów żywności z otaczającego środowiska chłodniczego.
Naukowcy zbadali pasteryzowane mleko pełne i mleko odtłuszczone, przechowywane w sześciu półlitrowych pojemnikach różnego typu.
W celu ograniczenia procesów związanych z utlenianiem produkty trzymano w całkowitej ciemności i w niskiej temperaturze.
Badanie to jest na pewno warto głębszej analizy zwłaszcza przez producentów mleka m.in. biorąc pod uwagę, że mleko jest produktem bardzo często podawanym małym dzieciom.