
Jarmuż
7 lutego 2023Jarmuż jest to dwuletnia roślina należąca do rodziny kapustowatych. W rejonie Morza Śródziemnego uprawiany jest od ponad 2000 lat. Odmiany o kędzierzawych liściach można było spotkać już w Grecji w IV wieku p.n.e.
Jarmuż ma wiele cennych właściwości. Stanowi ona źródło wapnia, żelaza, potasu, wapnia, magnezu, manganu oraz witamin, m.in. z grupy B (B1, B2) oraz witaminy A, C, E i K. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.
Dzięki niskiej wartości energetycznej (ok. 50 kcal na 100 g) jest polecana także osobom odchudzającym się. Niski indeks glikemiczny jarmużu (28) sprawia, że mogą go do swojej diety włączyć także cukrzycy.
Jarmuż można jeść na różne sposoby, w tym na surowo. Świetnie nadaje się do sałatek czy jako składnik zielonych koktajli. Osobiście lubię jarmuż w postaci chrupiących chipsów jako dodatek do potraw.
Do spożycia najbardziej nadają się ciemnozielone (lub ciemnofioletowe) liście, które nie mają plam ani uszkodzeń. Młodsze pędy należy zbierać po przymrozkach. Późny, zimowy jarmuż doskonale znosi mróz, nawet do -15 C.
Obecnie trwają zbiory jarmużu więc każdego zachęcam do spróbowania, a być może i wy zakochacie się w jego smaku.