
Spożywanie pokarmów typu fast food, a stłuszczenie wątroby. Badanie
26 stycznia 202310 stycznia na łamach czasopisma „Clinical Gastroenterology and Hepatology” pojawił się artykuł amerykańskich naukowców z University of Southern California pod przewodnictwem dr Ani Kardashian prezentujący wpływ jedzenia typu fast food na gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.
Naukowcy odkryli, że u osób z otyłością lub cukrzycą, które spożywają zaledwie 20% ilości dziennej dawki kalorii z pokarmów typu fast food może występować niebezpieczne gromadzenie się tłuszczu w wątrobie, które w konsekwencji może prowadzić do marskości, a nawet niewydolności tego organu.
Badanie przeprowadzono na próbce 4 tysięcy dorosłych osób. W grupie tej 52% czasami spożywało „śmieciowe jedzenie”, a 29% z nich uzyskiwało z takiej żywności przynajmniej jedną piątą dawki kalorii. Wzrost ilości tłuszczu w wątrobie wystąpił właśnie u tych 29%.
Badanie to jest szczególnie alarmujące biorąc pod uwagę jak wzrosła konsumpcja jedzenia fast food w ostatnich latach i to nie tylko w USA, ale także w Polsce.