
Białko Grb10, a zwiększona aktywność leptyny. Badanie
17 stycznia 20232 stycznia na łamach czasopisma „Nature Metabolism” pojawił się artykuł amerykańsko-chińskiego zespołu naukowców z Baylor College of Medicine w Houston (USA), Second Xiangya Hospital of Central South University-China oraz University of Texas Health Science Center w San Antonio. Naukowcy prowadzili badania nad mechanizmami, które regulują w organizmie aktywność hormonu o nazwie leptyna, produkowanym głównie przez tkankę tłuszczową i biorący udział w kontrolowaniu masy ciała.
Zdolność leptyny do zapobiegania nadmiernemu przybieraniu na wadze poprzez hamowanie apetytu i jednoczesne zwiększanie wydatków energetycznych sprawiła, że była ona obiecującym kandydatem do wykorzystania w terapii otyłości. Niestety, jak opisano strategie wykorzystujące suplementację leptyną okazały się nieskuteczne w większości przypadków otyłości spowodowanej dietą. Było to częściowo związane z rozwijaniem się oporności na leptynę – stanu, w którym stężenie leptyny krążącej jest wysokie, ale nie wpływa ona na hamowanie apetytu i przybieraniu na wadze.
Naukowcy podczas badania przeprowadzonego na myszach sprawdzali, czy któreś związki wpływające na aktywność leptyny w mózgu mogą pomóc pokonać oporność na ten hormon. W ten sposób odkryli, że białko Grb10 zwiększa aktywność leptyny.
Po wyeliminowaniu Grb10 w mózgach myszy, gryzonie jadły więcej lub ograniczały wydatki energetyczne, a przez to przybierały na wadze. Zwiększenie poziomu Grb10 dawało korzystny efekt, gdyż myszy ograniczały przyjmowanie jedzenia, miały większe wydatki energetyczne i chudły.
W przyszłości naukowcy planują dalej badać mechanizm działania Grb10 w mózgu.