
Czosnek pospolity
23 stycznia 2023Czosnek pospolity należący do rodziny amarylkowatych pochodzi z Azji Środkowej. Uważany jest za jedną z najwcześniej udomowionych roślin. Rozprzestrzenił się poprzez szlaki handlowe setki lat temu stając się popularnym przysmakiem w całej Europie, Azji i Afryce. Na świecie można znaleźć blisko 1000 odmian czosnku, z czego 12 gatunków rośnie w stanie dzikim w Polsce. Najpopularniejsza odmiana w naszym kraju to Harnaś. Inne popularne odmiany to m.in. Ornak, Jarus czy Arkus.
Czosnek to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym, będąc jednocześnie jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Ze względu na intensywny smak oraz właściwości, czosnek można jadać na surowo, smażyć czy piec w piekarniku lub na grillu jako dodatek do przeróżnych potraw.
Czosnek jest niskokaloryczny. Zawiera też sporo witamin w tym przede wszystkim witaminę B1, B6 i C oraz składniki mineralne jak mangan, selen, wapń, miedź, potas, fosfor czy żelazo. Za zdrowotne właściwości czosnku odpowiadają siarczki allilowe oraz działająca bakteriobójczo allicyna, która powstaje z przekształcenia alliiny po naruszeniu tkanki czosnku, np. pod wpływem wyciśnięcia go przez praskę.
Czosnek najlepiej jadać regularnie, zwłaszcza zimą. Zmniejsza on podatność na infekcje oraz pomaga zwalczyć przeziębienie, łamanie w kościach czy obniżać gorączkę. Czosnek jest zalecany także m.in. w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, a także w profilaktyce nowotworowej, gdyż hamuje proces powstawania niektórych kancerogenów.
W zimie warto pić ciepłe mleko z miodem i czosnkiem. Warto także pokusić się o przygotowanie nalewki lub syropu czosnkowego.